konyak

Pencroft Tivald: Másolat - Reserve exception style bottle

Előkészületben

A konyak története, 17-21. század; A konyakszőlő; A konyak előállítása; A konyakgyártók bemutatása; Konyakmárkák, termékek; A konyak kóstolása; A konyakpiac szerkezete; Kiállítások, versenyek; Ajánlott konyakirodalom; Konyak szakszótár

Az üvegcímke értelmezése

2008.11.21. 07:23 | Pencroft Tivald | Szólj hozzá!

Címkék: vintage vs vsop fine xo blend single malt fine champagne napoléon single cru single vineyard assemblage estate bottled single distillery hors d’âge brut de fûts réserve single estate triple s

Érlelési jelölések

A fogyasztás céljára történő értékesítéshez a konyakot legalább két évig tölgyfa hordóban kell érlelni. A két évet a lepárlási időszak végétől számítják, azaz a szüretet követő év április 1-jétől. Ezt a kétéves időtartamot „Compte 2”-nek nevezik. Ha üvegbe került, a konyak – a borral ellentétben – már nem fejlődik tovább, vagyis örökké ugyanolyan idős marad.

A konyakcímkéken használt jelölések a keverékben lévő legfiatalabb eau-de-vie érlelési időtartamán alapulnak. A legelterjedtebben alkalmazott jelölések az alábbiak:

V.S. (Very Special) vagy *** (3 csillag)... Compte 2: olyan konyakok, amelyekben a legfiatalabb eau-de-vie legalább két éves.
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), Réserve... Compte 4: olyan konyakok, amelyekben a legfiatalabb eau-de-vie legalább négy éves.
Napoléon, X.O. (Extra Old), Hors d'âge... Compte 6: olyan konyakok, amelyekben a legfiatalabb eau-de-vie legalább hat éves.

Az alábbi példa egy keverékben található legfiatalabb, 2005-ben szüretelt szőlőből készített eau-de-vie minimális kötelező tölgyfahordós érlelési idejét mutatja.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

• A „Compte 00” a szüretet követő lepárlási időszakot jelöli, amely a következő év március 31-ig tart.
• Az érlelési compte minden év április 1-jével eggyel növekszik.

Egyéb érlelési jelölések

A konyakgyártók üzleti megfontolásokból gyakran egyéb megjelöléseket alkalmaznak, hogy terméküket a konkurenciától megkülönböztessék. Ezek közül néhányat – az adott jelölésre vonatkozó minimális érlelési idő szerint csoportosítva – az alábbiakban foglaltam össze:

• 2 év: Sélection, de Luxe, V.S.S.
• 3 év: Cuvée Supérieure, Grand Sélection
• 4 év: V.O. (Very Old), Vieux, V.V.S., V.S.O., V.O.P., Rare
• 5 év: V.V.S.O.P., Grande Réserve, Private Réserve
• 6 év: Extra, V.X.O., Cordon Bleu, Impérial, Royal, Vieille Réserve, Très Vieux, Vérénable, Famille, Heritage, X.L., Paradis, az “or” (arany) szót tartalmazó kapcsolatok, pl. Age d’or
• Évjárathoz köthető (vintage) konyakok: Millésime

A jelzések közvetett módon utalnak a konyak minőségére és árára is: minél idősebb a konyak, általában annál jobb a minősége, és ezzel párhuzamosan annál magasabb az ára is.

A konyakkeverő mesterek általában olyan eau-de-vie-ket használnak, amelyek sokkal öregebbek, mint a keverékükkel szembeni minimumkövetelmény. Valójában a legtekintélyesebb konyakokat akár évtizedekig is érlelhetik tölgyfa hordókban, mielőtt bemutatnák őket a közönségnek.

Konyakok keverés, termőterület, gyártó, évjárat és hordó szerint

A konyakot a nagy konyakházak általában különbörő korú, különböző termőterületről (cru) és különböző lepárlóktól származó eau-de-vie-k keverésével készítik, ezeket "assemblage"-nak (blend) nevezik. Az eljárás célja, hogy az adott konyakházra vagy az adott márkára jellemző homogén, konstans keveréket tudjanak minden évben előállítani, és a fogyasztók mindig ugyanazt a megszokott minőséget kapják.

Kezdenek azonban teret nyerni az egyetlen termőterületről származó konyakok, amelyeket „single cru”-nek neveznek, pl. Grande Champagne, Petite Champagne.

Az egyetlen lepárlóból származó konyakok ("single distillery" konyakok, a "single malt" kifejezéshez hasonló elv alapján) is egy külön kategóriát alkotnak. Az ilyen lepárlókban felhasznált borok általában a konyakrégió bármelyik területéről származhatnak, vagyis a konyak nem single cru. A "bouilleur de cru" kifejezés viszont olyan single distillery-t takar, amely bár több borászatból, de csak egyetlen cru-ből származó borokat desztillál.

A konyakrégióban kisebb-nagyobb borászatok százai árulják a saját konyakjukat. Ezek általában szintén különböző évekből származó eau-de-vie-k keverésével készülnek, de egyetlen borászatból származnak ("single vineyard", "single estate" vagy "estate bottled" konyakok). Évről évre kissé eltérő jellegűek lehetnek a gyártó változó elképzeléseinek megfelelően, és így nincs meg bennük az ismertebb kereskedelmi márkák kiszámíthatósága. Mindemellett népszerűségük a fogyasztók egyedi, különleges termékek iránti fokozódó érdeklődésének köszönhetően rohamos ütemben növekszik. A Grande Champagne termőterületről származó single vineyard konyakok a legexkluzívabbak közé tartoznak.

A "vintage" konyakok egyetlen szüretből származó eau-de-vie-kből készülnek. A szüret évét feltüntetik a címkén. A vintage konyakok készítése jelenleg még nem túlságosan elterjedt, de a népszerűségük egyre növekszik.

Különleges csoport az ún. "triple S" (single estate, single vintage és single cru) konyakok köre. Ide olyan konyakok tartoznak, amelyekhez az eau-de-vie-t egyetlen borászatban állítják elő, egyetlen cru-n belül megtermelt és egy adott évben leszüretelt szőlőből.

Az "single cask" konyakok egyetlen hordóból származnak, igen exkluzív termékek. Az egyes hordókban érlelt konyakok között lényeges eltérések lehetnek, és a legjobb hordókból palackozzák az ilyen egyhordós konyakokat. Minden palackot megszámoznak, illetve a címkén a hordó sorszáma is szerepel, valamint az is, hogy az adott hordóból összesen hány palackot készítettek.

Az eredeti hordós erősségű "brut de fûts" ("cask strength") konyakokat palackozás előtt a szokásos eljárással ellentétben nem hígítják tiszta, desztillált vízzel kb. 40%-os alkoholtartalomra, hanem eredeti erősségükkel kerülnek palackozásra.

Szókészlet a „cognac” ellenőrzött eredetmegjelöléshez (AOC)

• Cognac Grande (Fine) Champagne, Cognac Petite (Fine) Champagne, Cognac (Fine) Borderies, Cognac (Fine) Fins Bois, Cognac (Fine) Bons Bois: az eau-de-vie 100%-a az adott termőterületről (cru) származik. Ezeket a jelöléseket az „Appellation Contrôlée” vagy „AOC” kifejezésekkel kell kombinálni, azaz a "Cognac" szót és a cru nevét az "Apellation" és a "Contrôlée” szavak közé kell illeszteni: pl. “Appellation Cognac Petite Champagne Contrôlée”.
• Fine Champagne: olyan ellenőrzött eredetmegjelölés, amely Grande és Petite Champagne eaux-de-vie-k keverékéből készült konyakot jelöl, amelyben a Grande Champagne aránya legalább 50%.

Fine
A „Fine” szó használatát egy 1928-as törvény engedélyezte a borból vagy almaborból készített, ellenőrzött eredetmegjelölésű eau-de-vie jelölésére. Ez a jelölés nem szolgáltat további információt a konyakkal kapcsolatban, kivéve a Fine Champagne konyakokat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://cognac.blog.hu/api/trackback/id/tr94780642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása