konyak

Pencroft Tivald: Másolat - Reserve exception style bottle

Előkészületben

A konyak története, 17-21. század; A konyakszőlő; A konyak előállítása; A konyakgyártók bemutatása; Konyakmárkák, termékek; A konyak kóstolása; A konyakpiac szerkezete; Kiállítások, versenyek; Ajánlott konyakirodalom; Konyak szakszótár

Mi az a konyak?

2008.11.18. 16:46 | Pencroft Tivald | 4 komment

Címkék: cognac brandy jerez armagnac colombard folle blanche ugni blanc folignan jurançon blanc meslier saint françois sélect montils sémillon jarnac segonzac saint emilion blanc ramé eau de vie

A konyak (cognac) a leghíresebb és legkedveltebb brandyfajta, nevét a franciaországi Cognac városa után kapta. A brandy – amelynek neve a holland "brandewijn" (égetett bor) szóból származik – bor lepárlásával készített szeszes ital.

A konyakot a franciaországi Charente folyó mentén, a nevét adó város körül elterülő konyakrégióban állítják elő. A régió lefedi Charente francia megye nagy részét, Charente-Maritime megye egészét, valamint Dordogne és Deux-Sèvres megyék egy kisebb részét. A régió központjában találhatók a konyakgyártásban fontos szerepet játszó Cognac, Jarnac és Segonzac városok. Cognac Párizstól 465 kilométerre délnyugatra, Bordeauxtól pedig 120 kilométerre északra fekszik.

Cognac városa a három hivatalosan elfogadott brandyrégió egyike Európában. A másik kettő a franciaországi Armagnac, illetve a spanyolországi Jerez. Ennek alapján nem lehet minden brandyt konyaknak nevezni, csak azokat, amelyeket a franciaországi konyakrégióban, a későbbiekben részletezett eljárás szerint állítottak elő. Az Armagnac körül elterülő régióban készített brandyt "armagnac"-nak, a Jerez körül gyártott brandyt pedig "brandy de jerez"-nek vagy "jerez brandy"-nek nevezik.

A konyakhoz alapanyagot szolgáltató szőlőtermő területek 75.000 hektár területet foglalnak el, és 6.200 borászat állítja elő a konyaktermeléshez szükséges fehérbort. Ez a világ egyetlen olyan borvidéke, ahol a bortermelés fő és egyetlen célja borpárlat készítése.

A francia jogszabályok szerint a név viseléséhez a konyaknak szigorú jogi követelményeknek kell megfelelnie, amelyek biztosítják, hogy a 300 éves gyártási folyamat változatlan formában fennmaradjon.

Legalább 90%-ban ugni blanc (saint-emilion), folle blanche vagy colombard szőlőből kell készülnie, bár ma már szinte kizárólagosan az ugni blanc szőlőfajtát használják. Ez a lassan érő fajta nagyon ellenálló a betegségekkel szemben, és a konyakgyártás szempontjából fontos tulajdonságokkal - magas savtartalom és alacsony alkoholtartalom - rendelkező bort lehet belőle készíteni. A maradék 10% folignan, jurançon blanc, meslier saint-françois (blanc ramé), sélect, montils, vagy sémillon szőlő lehet.

A bort erjedést követően desztillálni kell. A lepárlásra hagyományos formájú charentais rézüstökben kerül sor. A rézüstök alakját és méretét jogszabály határozza meg. A bort kétszer kell lepárolni. Az ennek eredményeképpen kapott ún. "eau-de-vie" (az élet vize) színtelen, kb. 70% alkoholtartalmú folyadék.

Ezt az eau-de-vie-t nem lehet értékesíteni, sőt, "cognac"-nak sem lehet nevezni mindaddig, amíg nem érlelték legalább két évig francia tölgyfa hordóban. Az érlelés során az eau-de-vie-ben található alkohol (és a víz) jelentős része elpárolog a hordó pórusain keresztül, és a hordó fájából kioldódó anyagoknak köszönhetően az italnak borostyánszíne lesz. A végső terméket általában 40% alkoholtartalomra higítják tiszta desztillált vízzel, és így alakul ki az általunk ismert konyak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cognac.blog.hu/api/trackback/id/tr71776252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kruppe 2009.01.04. 13:25:42

Jók a cikkek, várom a folytatást!

Pencroft Tivald 2009.01.06. 06:08:55

@Kruppe: Kösz! Már kezdem kiheverni a karácsonyi bejglit, úgyogy január végére tervezek egy-két új cikket.

Azaszellő 2009.02.10. 17:36:25

10 évet lehúztam Bordeuxban, rendszeresen jártunk át konyaktúrákra a szomszédokhoz. Elképesztő mennyi kisebb minőségi cognac termelő létezik a nagy multis márkákon túl. Irjál már valamit a ritka, de minőségi konyakokról is. Itt Mo-n csak a multikat tukmálják a polgárokra, s lemaradunk a lényegről.

Pencroft Tivald 2009.02.14. 07:09:23

Fogok írni, az Előkészületben c. ablakban már előrejeleztem cikkeket az egyes konyakgyártókról, csak még nem volt időm nekilátni. A multikban kapható konyakokon kívül rengeteg kisebb konyakmárka is létezik. Az igazán kiváló konyakokat a hozzáértők szerint a kisebb gyártók készítik, mint például a Delamain, a Ragnaud Sabourin, az AE Dor, François Voyer, Jean Fillioux stb. Mindegyik fontosabb cégről írok majd, és bemutatom az egyes termékeiket is.