konyak

Pencroft Tivald: Másolat - Reserve exception style bottle

Előkészületben

A konyak története, 17-21. század; A konyakszőlő; A konyak előállítása; A konyakgyártók bemutatása; Konyakmárkák, termékek; A konyak kóstolása; A konyakpiac szerkezete; Kiállítások, versenyek; Ajánlott konyakirodalom; Konyak szakszótár

Château de Beaulon

2009.06.28. 16:25 | Pencroft Tivald | Szólj hozzá!

Címkék: fins bois single cru single vineyard single distillery single estate château de beaulon pineau

A konyakház nevét adó kastélyt 1480-ban építtette a de Vinsons család XI. Lajos (1461-1483) uralkodása alatt. A kastély 1510-ben került a de Beaulon család birtokába és azóta viseli ezt a nevet.

 
A 17. században de Nesmond, Beaulon ura, Bayeux püspöke és XIV Lajos (1643-1715) tanácsadója a kastélyt a bordeaux-i püspök fennhatósága alá helyezte. A püspököknek ezután a meghatározó hatásuk lett az itteni szőlőtermesztésre.
 
A sauternes-i borok amatőr kedvelőiként elhatározták, hogy ugyanolyan telt és jó minőségű borokat fognak ők is gyártani a saját birtokukon. Ennek érdekében először sémillon és sauvignon szőlőfajtákat telepítettek be a meglévő fajták mellé a birtokra, majd cabernet franc és cabernet sauvignon fajtákkal tették teljessé a medoc hatást. A bordeaux-i befolyás alapvető fontosságúnak bizonyult a Pineau des Charentes (likőrbor) termelésében, és a századok folyamán a Château de Beaulon likőrborát a versenytársak termékeitől megkülönböztető eleganciának a védjegyévé vált.
 
1965-ben Christian Thomas vásárolta meg a kastélyt, és családi vállalkozásban működteti a borászatot azóta is. A történelmi örökség megőrzése érdekében a kastélyt műemlékké nyilváníttatta, amely címet 1987-ben nyerték el.
 
Az épület restaurálásával egyidőben különleges figyelmet szentelt a szőlészet fejlesztésének és kibővítésének is. A Château de Beaulon 90 hektáros szőlészetet üzemeltet. 9 szőlőfajtát használnak, ami alapvetően megkülönbözteti őket a többi konyakgyártótól. A modern trendekkel szemben hűségesek maradtak a régió hagyományos 16. századi fajtáihoz: folle blanche, colombard, ugni blanc és montils a konyakhoz; sémillon és sauvignon blanc a fehér likőrborhoz; cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot a vörös likőrborhoz.
 

A Château de Beaulon konyakjai és likőrborai Christian Thomas több mint 40 éve tartó szigorú és elkötelezett irányítása alatt a kivételes minőség jelképeivé váltak, úgy Franciaországban, mint külföldön.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cognac.blog.hu/api/trackback/id/tr831213708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása